May 30, 2008

23. Alahai P. Ramlee



Kebanyakan daripada kita dah menonton filem arahan P. Ramlee tapi mungkin sedar tak sedar ada sedikit babak dari filem tu yang agak sinis untuk dibincangkan. Saya bukanlah ingin membawa sebarang unsur pergaduhan di sini kerana mungkin akan merasakan filem ini akan menyebabkan perbalahan dalam politik.

Jadi fikir-fikirkanlah. Filem ni pun pernah memenangi filem terbaik Asia.

Hehe....Rupa-rupanya P. Ramlee dah lama tau......

May 27, 2008

22. Accomplish the tagged

Few days later I have been tagged by Akmal on topic usrah. Maybe it quite different from my tagged before but I try to accomplish it.

Tag ini dinamakan: Usrah Yang Lazat, Lemak Berkrim (^_^)

1*] Berapa lama anda dah sertai usrah?

Secara rasminya start Form 4 la di KISAS baru kenal sertai usrah ni dan tahu macam mana usrah dilaksanakan sebab sebelum ni just hanya pernah dengar nama je. Masa di smkaa dulu pernah jgk join tapi tak seformal macam di KISAS sebab dibuat pertemuan pun seminggu sekali je.

[2*] Bagaimana anda boleh sertai usrah?

Sebab semua pelajar F4 diwajibkan ikut usrah yang dibimbing oleh naqib2 F5.

[3*] Kenapa anda menyertai usrah?

1. Dapat meningkatkan thaqafah( pengetahuan tntg ilmu agama)
2. Dapat merapatkan ukhwah antara naqib dan anak usrah
3. Dapat membuka fikiran agar berfikir masalah2 yg berlaku dalam masyarakat

[4*] Tiga perasaan anda setelah menyertai usrah

1. Lapang fikiran
2. Meningkat iman
3. Rasa manisnya ukhwah

5*] Lima perkara yang anda dapat selama menyertai usrah

1. Dapat menambah ilmu
2. Dapat melatih diri pandai bercakap setelah menjadi naqib kepada anak usrah
3. Dapat mengenali anak usrah dengan lebih mendalam
4. Dapat membuka fikiran berfikir perkara2 dan masalah yang dihadapi oleh masyarakat sekarang
5. Dapat muhasabah diri dan merasakan diri ni masih sikit ilmu

Oleh kerana tak perlu goreng banyak2 jawapan, jadi jawapan pun agak ringkas..harap difahami la ye...

Peraturan Tag:

1. Setiap blogger mesti letakkan peraturan ini di hujung entri
2. Blogger yang ditag perlu menjawab soalan-soalan yang dikemukakan
3. Blogger yang ditag perlu meletakkan jawapan di dalam entri blog masing-masing
4. Jangan lupa untuk tag rakan-rakan blogger yang lain
5. Jangan lupa untuk maklumkan bahawa mereka telah ditag dan perlu membaca blog anda
6. Blogger yang ditag dikehendaki untuk tag lima orang blogger yang lain

The next person???

1. Hanifi
2. Hanif

May 25, 2008

21. Penerangan


Bila berita mengenainya disiarkan , ramai yang terpinga-pinga. Di dalam Berita Harian menyiarkan berita bertajuk: Mahkamah benar Siti Fatimah isytihar keluar Islam

Benarkan isytihar murtad? Apakah semua ini? Sama seperti kes Lina Joy? Di akhbar-akhbar mahupun melalui berita TV, kelihatan Siti Fatimah Tan bersama peguamnya. Seorang Melayu. Sudah tentu Islam.

Seorang Melayu Islam menjadi peguam Siti Fatimah Tan yang mahu isytihar murtad?

Tambah bingung lagi. Apakah semua ini?

Jadi sebagai penerangan bagi sesiapa yang masih belum mengetahui tentang hal ini secara lebih mendalam lagi, ikuti wawancara bersama Ustaz Jailani iaitu peguam bela Fatimah Tan

Semua ini diperolehi daripada blog Ustaz Tantawi dan juga laman web al-qayyim.net. Biarpun perkara ni agak telah lama berlalu, tapi mari kita fikirkan masalah yang melanda umat Islam khususnya iaitu tiada undang-undang yang khas untuk masalah murtad...

-Sampaikan dariku walaupun satu ayat-

May 23, 2008

20. Murtad


Just want to revise what I had learn during the kuliah maghrib with Ustaz Zulkarnain Abidin ( pic above) one of the huffaz or al hafiz and now teaching in one of the school in Perlis. tajuk kuliah tak dapat nak dipastikan sebab sy pn dtg a little bit late. Semasa kuliah tu dia ada menyentuh beberapa perkara mengenai jenayah dan hukumannya dalam undang-undang Islam ataupun Hukum yang berpandukan Syara'. Antaranya jenayah Mencuri, Menghalang perjalanan orang lain serta kesalahan menyamun, dan Murtad. Apa yg sy tertarik ialah jenayah murtad. Jadi sy tulis slm bentuk point je la bg senang nk igt dn fhm

* Maksud Murtad

Bahasa : Berpatah balik (kurang difahami dn ustaz pn tidak menghuraikannya)
Istilah : Berpatah balik daripada Islam (di sini penulis kitab menggunakan lafaz daripada bukan lafaz kepada, jd nk kena faham betul nih)

Huraian : Fitrah beragama semua manusia ialah beragama Islam, jd takrif berbunyi "Berpatah balik daripada Islam" bermakna seseorang itu telah keluar dari fitrahnya yg asal iaitu menganut agama yang benar yakni Islam..(huraian dr penulis blog nih, tk dpt dipastikan kesahihannya)

* Hukumannya ialah bunuh tapi di sini ada perbezaan sedikit di kalangan ulama

- Syeikh Qardawi dan ulama yang lain menyatakan seseorang yang murtad hendaklah ditahan terlebih dahulu dan diberi penerangan mengenai Islam dengan lebih mendalam
- Imam Abu Hanifah menyatakan hukum bunuh bagi seseorang yang murtad adalah wajib dan menahannya dan diberi penerangan mengenai Islam dengan lebih mendalam adalah sunat

Huraian bg Imam Abu Hanifah : Bunuh pun boleh dan menahannya serta diberi penerangan tentang Islam terlebih dahulu pun boleh

Mungkin hukum agak kurang jelas. Harap dibuat semakan lain...

*Syarat2 plak (ada banyak tp yg ditulis sedikit saja)

- Berakal

Huraian : Sekiranya seseorang itu mabuk dan menyatakan sesuatu yang menghina Allah dan Rasul, hukum adalah berdosa tetapi tak diwajibkan bunuh seperti yang berlaku kepada Saidina Ali yang menjadi imam selepas minum arak semasa arak belum diharamakan dan beliau membaca surah Al Kafirun yang menyebabkan makna surah telah berubah...

-Jika dilihat dari sudut masalah talak, seseorang yang melafazakan talak dalam keadaan mabuk dikira jatuh talaknya mabuk.

-Di sini terdapat sedikit khilaf kerana sebahagian ulama menyatakan talak tidak jatuh kerana dia tidak berakal. Tetapi sebahagian menyatakan jatuh talak biarpun mabuk kerana talak itu menjadi balasan kepada individu yang tadi kerana dia mabuk..( harap difahami kerana bahasa agak berbelit)

- Sukarela

Huraian : Seperti yang berlaku kepada Ammar bin Yasir yang telah dipaksa murtad sekiranya tidak mahu dibunuh seperti ayahnya Yasir dan ibunya Sumayyah. Rasullullah telah bertanya kepadanya adakah masih ada iman dalam hatinya ketika dia mengucapkan kalimah kufur itu tadi dan dia berkata masih ada iman dalam hatinya tetapi cuma dia tidak tahan dengan siksaan yang dikenakan kepadanya.

* Apa yang menarik perhatian di sini ialah apabila Ustaz menyebut mengenai Fatimah Tan yang membuat tuntutan ingin keluar dari Islam atas sebab tidak mengamalkan ajaran itu sejak dari kecil dan tuntutannya berjaya.

* Tapi di sini semasa perbicaraan peguam yang mewakili pihak Islam iaitu Hanifa Maidin menyatakan keluar daripada Islam adalah jenayah.

*Jadi sekiranya Fatimah Tan menyatakan dia ingin keluar dari Islam seolah-olah dia ingin melakukan jenayah. Jika dia ingin melakukan jenayah Hakim tidak boleh membenarkannya dan sepatutnya hakim perlu berkata " Saya tidak ada kuasa dalam menentukan hukuman dalam hal ini"

* Tetapi tuntutan itu telah berjaya dan jika dilihat sekiranya hakim berkata seperti yang ditulis di atas pasti kes ni masih tergantung dan tiada penyelesaian.

* Jadi nak tulis di sini hukuman yang telah Allah tentukan adalah yang terbaik dan tiada yang lebih baik daripadanya. Tetapi ada segelintir yang masih menyatakan hukum Allah ni masih tidak sesuai diamalkan dalam masyarakat sekarang..

Sekiranya ada yang silap harap dimaafkan dan dibetulkan

-Ballighu anni walau ayat- -Sampaikan dariku walau satu ayat-

May 22, 2008

19. SeMpAt JuGa

pandangan balai islam dari tepi

Sepatutnya hari nih mksd sy kelmarin sebab tulis posting nih pun dah pukul 1 pagi sambil2 nak tgu final MU vs CHELSEA baik tulis dulu pengalaman malam nih. Berbalik kepada cerita asal sepatutnya malam nih malam last sy ada kelas insya' dengan Ustaz Rahman di MATRI dekat Beseri Perlis (sek men la tuh) tapi sekolah tu ada buat sambutan sikit jadi kelas pun batal..

Jadi sempat la nak pergi dengar kuliah Dr. Harun yang sy buat hebahan tuh. Punya nak cepat sampai bawa kereta pun macam orang dah berpengalaman lama (macam Tokyo Drift tuh tp tak sampai tahap tuh lagi la,,haha). Tapi aiseyman dah terlambat coz lepas isya' lbh kurang 9.30 malam dh habis dah. Sy sampai pun lebih kurang waktu tu jugak. Sampai je tengok semua keta dah nak balik. Aduhhh melepas,,tapi ada berita best plak sebab baru teringat Dr Harun makan malam dekat rumah Pak Cik or better sy panggil Pak Ndak je. Rumah dia pun dekat situ jgk sebab baru je pindah, jadi kenduri naik rumah sekali la tuh ajak la Dr Harun pergi makan dekat rumah dia.

(tetamu yang hadir)

Sampai2 je orang baru nak makan..Huh langkah kanan la kalau macam nih,,Ingat mula tak nak makan coz bagi kecik sikit badan nih,,besar sangat dah sampai ada org tegur "dah kahwin dh ka??" aduhh besar sangat ke aku nih??haha,,back to d story,,Jadi tetamu yang ada pn makan la hidangan malam tuh dn sy pn makan sebab orang2 tau cakap "rezeki jgn ditolak"..

sapa tak mau makan lu sedap cm nih..

Sambil2 makan nak dijadikan cerita terjumpa jiran yang sembahyang sekali dekat surau tadi " aik mcm pernah ku lihat dia nih,,tp di mana ya??" la patut la,,jiran rupanya,,kebetulan jiran sy tuh tadi ustaz mengajar sekali dengan pak cik sy..Haha,,kecik sungguh dunia nih,,tapi memang perlis nih kecil kot,,sebab tuh pergi mana pun ada yang nak kenal

Semua pun dh habis makan, jd nak balik je la tp sblm tuh jiran sy yg dtg lmbt skit td sempat mintak air penawar dari Dr Harun,,memang dh jadi kebiasaan kalau jumpa Dr Harun ja mesti minta air penawar,,ini la berkat ulama ,, tapi sebelum baca doa skit dekat air td Dr Harun sempat plak berseloroh dgn jiran sy tuh td

"Tadi tak letak air masa lepas kuliah??" mmg kebiasaan Dr Harun lepas kuliah je mesti baca doa dekat air2 yang orang letak


"tak dan la ustaz, ada kerja skit td"

"Oh tak pa tp klu tadi lagi baik sebab kalau la dah lepas makan kurang skit mujarab tuh"haha



Just seloroh skit,,So lepas baca doa tuh tetamu pun balik la..Yang tinggal orang yang nak kena jadi bentara la sapa lagi kalau tuan yang tulis blog nih..

That's all sebagai coretan pengalaman sempat makan malam bersama Dato' Dr Harun Din,,ilmuan dan ulama yang disegani...

Slanga Utara

* dan = sempat
*la = sekarang

Kaya bahasa kaya budaya..haha

SaLaM..........Nak tengok final Uefa plak lps nih,,,,,

May 19, 2008

18. ~Kuliah Maghrib~


KULIAH MAGHRIB DR HARON DIN


TARIKH: 21 MEI 2008

HARI: RABU

TEMPAT: BALAI ISLAM MADI, JEJAWI ,PERLIS

MUSLIMIN DAN MUSLIMAT DIJEMPUT HADIR

May 18, 2008

17. ~ BiTtAuFiQ wAn NaJah~


This is the list of KISASian who registered for STAM at KISAS on 12 May...

TUAN MOHD HANIF BIN TUAN IBRAHIM
MUHAMMAD IZZAT NAQIB BIN MD YUSOF
MUHAMMAD NAQIUDDIN BIN ISMAIL
AHMAD TARMIZI BIN AZAHAR
MOHD SYAZWAN BIN MOHD


To ex-KISAS, let help them to revive the tarbiyah and biah solehah in our school...



5 Kisasian had already been in University Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) starting from the past weeks. They are...

Military Engineering

1.MOHAMAD FAHMI BIN JAMAL
2.AKMAL HARITH BIN ZAINUDDIN
3.MUHAMMAD FUAD BIN JAAFAR

Military Resource Management and Studies

1.MOHAMMAD SYUKRI BIN HASSAN
2.MOHD NOR AZRIL HANAFI BIN ABDUL KADIR

The Pay

Pays are based on the which you are in. Followings are the amount you will get:

Foundation Year- RM 1206.96
1st Year- RM 1293.48
2nd Year- RM 1380.00
3rd Year- RM 1466.52
4th Year- RM 1553.04

JPA


PERUBATAN

MUHAMMAD RAFI BIN MD YUSOP
NURSYAFIQAH BINTI MA'ON
MUHAMMAD FARHAN FAIZI BIN ADNAN
SITI NURAFIQAH BINTI SHARUDIN
MUZAIMA EZRINA BINTI MUKHTAR
LINA SAIHAH BINTI ABDUL TALIP
AFIQAH BINTI AZMAN
MAHIRAH MOHD YUSOF
NUR MADHIAH BINTI MOHD MOHDI
FARIHAH BT. MD. FAZIL

PERUBATAN TIMUR TENGAH (MESIR)

AMIR SYAHID BIN EZANI
MARYAM FADHILAH BINTI ZAKARIA
MOHAMMAD NAZRIN BIN MARZUKI
MUHAMMAD BIN RAHIMI
NADHIRAH BT MUHAMAD YUSOF
NUR IDAYU BINTI SHAFI'E
ABDUL RAZIQ BIN MOHAMMAD YAMIN
RAJA ATIQAH BINTI RAJA AB RAHMAN
ABU ZAR BIN NOR SALEHAN
MOHAMAD AZIZUL BIN KAMARUDIN
NUR ASMAK BINTI ABDULLAH
HUSAINI BIN UTAMA
MUHAMMAD ASYRAF BIN ABDUL RAHIM
UMAIRAH BT NORAZMAN
SITI NOR WAZNA BT ABDUL HADI
NOOR SYAKIRAH BINTI ROSLI
MOHD SHAMIRUL BIN AHMAD
SYAIMAA'BINTI AHMAD
MUHAMMAD AIYAD BIN JALIZAN

PERUBATAN TIMUR TENGAH (JORDAN)

TUAN AHMAD ZULKARNAIN
NOR ARFIEZZATI BINTI NOR AZMAN
NUR HIDAYAH BINTI MUHAMAD SUBRI
NURUL IZZATI BINTI ZAINAL ABIDIN

KEJURUTERAAN

AKMAL HAYAT BIN JUSOH
FAQIH AQILI BIN AHMAD SHUHAILI
FARAH AFIQAH BTE MOHD FAIZ
NUR AZIMAH BINTI ABDUL RAHIM
NORAZAH BINTI MUHAMAD HAISHAM
KAUTSAR BINTI ZAMANURI
NUR AMILIA BT ZAINUDIN
AZHAR BIN BUJAL
ANAS BIN AHMAD FARIS
HANI AFIFFA BINTI MOHD HANIF
MUHAMMAD AFIFI BIN MOHD FAKHRUDIN
MARYAM BINTI MADZI

KEJURUTERAAN PERANCHIS

MUHAMMAD IKHWAN BIN MD YUSOF

KEJURUTERAAN JEPUN

SITI RADZIAH BT. YUSOFF

KEJURUTERAAN JERMAN

MUHAMMAD SHAIRANI BIN RAMLI

SENIBINA

LIYANA BINTI CHE ISMAIL
ZUL AIMAN BIN ZULKIFLI
AHMAD FIRDAUS BIN ISMAIL
SITI KHADIJAH BINTI ABU BAKAR

PERGIGIAN

HUMAIRAH BINTI MOHAMAD FIRDAUS TAY

FARMASI

SITI NURMAISARAH BINTI AB GHAPAR
AHMAD ASYRAF BIN MOHD
WAN MOHD SYAHMI BIN WAN SALLEHUDDIN

UKUR BAHAN

MOHD FAISAL ADLAN BIN ABDUL AZIZ
NURUL FATIHAH BINTI OTHMAN

BIOTEKNOLOGI

MOHD RAHMAT BIN MD YUSOF
MOHAMAD NAZRUL FAZLI BIN ABDUL MUTALIB

SAINS

MEGAT IBRAHIM ISLAHUDDIN BIN MEGAT ISKANDAR
HANISAH ABU HASAN

PERAKAUNAN

NAZIRUL ASLAM BIN MOHD NASHIR
WADHIHAH THAQIFAH BT MUHAMAD @ A WAHAB
'AMMAR BIN MOHAMED NASIR
AMIRA HAYATI BINTI SHAMSUDDIN
MUHAMMAD ABDULLAH BIN AZMI
SOLEHAH BINTI OTSMAN
KHAIRUL FATHIAH BT. KHAIRON
MOHAMAD AIZAT BIN ZAULI
FATIN AQILAH BINTI AB RAZAK
MOHD. FIKRI AIMAN BIN MOHD. ZULKEFLI
NOR 'ASYIKIN BINTI MOHD SHAMSUDIN
SITI HASANAH BINTI RASIDI

SAINS AKTUARI

ABDUL WAFI BIN ZULKIPLI

EKONOMI

PUTERI NURHALIQ BINTI SHAARI
MUHAMMAD HANIF BIN AZIZ
MOHD NOR AZRIL HANAFI BIN ABDUL KADIR
AMIRA ZULAIKHA BINTI ZAULKFLI

SASTERA DAN KEMANUSIAAN

NUR FAZLIN BINTI MOHD RASHID
NURSHAHIDAH BT ZAHID

UNDANG-UNDANG

AZLAN ARIFF BIN MOHD SALLEH
KHALIDAH ADIBAH BINTI SAHAR
MUHAMMAD FUAD BIN JAAFAR

MARA


PERUBATAN
IB KOLEJ MARA BANTING

NADZIRAH BINTI BAHARUDDIN
NOOR AZWANI BINTI RAMLEE
MUHAMMAD NORFAHMI BIN NORDIN
NORSAKINAH BINTI AHMAD FAUZI
NUR ASILAH BINTI ABU BAKAR
AZIANI SYAHIRAH BINTI TUMINGAN
AIMAN BIN A BAKAR
MOHD ASRAB BIN ADAM

PERUBATAN TIMUR TENGAH
PERSEDIAAN TIMUR TENGAH INTEC UITM (JORDAN)

KHAIRUL SHAZWAN BIN AZAR
MUHAMAD HARIZ HAZWAN BIN MOHD ZARIR
ABDULLAH AZZAM BIN ABD RASHID

PERUBATAN TIMUR TENGAH
PERSEDIAAN TIMUR TENGAH UKM (MESIR)

ABDUL RAHMAN BIN ISMAIL
NUSAIBAH BINTI ZAID
MUHAMAD FADHIL BIN MOHD PUA'AT ZUZAKI
NASRUN BIN HAJI ABDUL RAZAK
MUHAMMAD AIMAN BIN MOHD AYOUP

KEJURUTERAAN
A-LEVEL KOLEJ MARA SEREMBAN

ABDUL HAKIM BIN AMELUDIN
ISMAA'IIL BIN JALIL
MUHAMAD RAFIE BIN JOPRI
SITI N0R ZAKIAH BINTI MOHAMED ZINUDDIN
MOHD HANIFI AIZAT BIN MOHD RAZIB
MOHAMAD AZRUL BIN WAHID

KEJURUTERAAN JERMAN
A-LEVEL GERMAN

MUHAMAD IDIL FARHAN BIN ROSDI

KEJURUTERAAN
A-LEVEL SPAIN MSI

NUR FATINAH BINTI ABD AZIZ

KEJURUTERAAN
IB KOLEJ MARA BANTING

MUHAMMAD SYAHMI BIN BAHRUDIN
IKRAM HAKIM BIN ZULKEFLI

KEJURUTERAAN
1+3 SAM TAYLOR'S COLLEGE

AHMAD AMIRULHAQ BIN MOHAMED AMRAN

KEJURUTERAAN
PRA U RUSSIA MIAT

AHMAD AKMAL BIN SABRI

KEJURUTERAAN
A-LEVEL SPAIN MSI

NUR FATINAH BINTI ABD AZIZ

BIOTEKNOLOGI
ADFP INTEC UITM

ADIB AFANDI BIN ABDULLAH

BIOTEKNOLOGI
1+3 SAM TAYLOR'S COLLEGE

NURUL HUSNA BINTI HASHIM

PERAKAUNAN
A-LEVEL KOLEJ MARA SEREMBAN

SITI AISHAH BINTI ABD BA'ITH AZMAN

PERAKAUNAN
AUSMAT INTEC UITM

MOHAMAD U'BAIDILLAH SABRY BIN MOHD ADNAN
SHARIFAH NUR AISHAH BINTI TUAN SEMBAK
MOHD AMIRUL ASYRAF BIN MOHD BAKARI

TESL
A-LEVEL KOLEJ MARA SEREMBAN

MOHAMAD AMMAR BIN ROSLI

Semua ini dicopy and paste from anas blog,,Thanks anas,,huhu

Gud luck to all of you..........

16. ~GiLa, GaDuH, OtAk~


sedapnya tido


Alkisah, di sebuah kampung yang terletak jauh di pedalaman ada tiga saudara yang tinggal di sebuah pondok usang di hujung kampung. Mak dan ayah mereka telah pergi ke Mekah untuk menunaikan haji dan tinggallah mereka bertiga. Nama tiga saudara nih ialah GILA yang sulung, GADUH yang kedua dan OTAK yang bongsu. (apa la pelik sgt nama nih??, ntah la mak bapak doirang letak nma nih)

Pada suatu hari nak dijadikan cerita, Gaduh anak yang bongsu telah hilang dari rumah selepas keluar bermain bersama rakannya di taman permainan. Jadi apabila dia tidak pulang ke rumah, abangnya Otak pun memberitahu abang yang sulung Gila selaku ketua keluarga menggantikan ayah mereka yang pergi menunaikan umrah. Gila pun berasa cemas dan gelisah kerana adik mereka itu seorang yang hyper active (aktif sgt la tuh). Mereka berdua segera mencari Gaduh di serata kampung. Malangnya tak dapat dijumpai.

Akhirnya Otak mencadangkan kepada Gila supaya membuat laporan polis bagi mencari adik mereka yang hilang itu. Gaduh pun bersetuju dengan cadangan itu dan mereka berdua pun pergi ke balai polis untuk membuat laporan.

Setiba di balai polis, Gila pun masuk ke dalam balai polis dan Otak menunggu di luar kerana dia merupakan seorang yang pemalu,,haha,, Jadi apabila sampai di kaunter nak membuat laporan, polis pun bertanya kepada Gaduh dan terjadi perbualan sesama mereka :

"Boleh saya bantu encik?" Gila pn jawab

"Saya nak cari Gaduh" polis tu pun pelik melihat Gila dan dahinya berkerut mcm nenek tua..polis tu menyambung perbualan mereka

"Encik ni Gila ke? Gila pun menjawab dengan slumber,,

"Ya saya Gila" Polis tu tanya lagi dengan hati yang marah

"Encik ada Otak?" Gila pun menjawab dengan nada slumbernya

"Ada sedang tunggu di luar" Polis tu pun berkata

"Aduh,, boleh sakit mental aku kalau macam nih"

Akhirnya polis tadi terpaksa dikejarkan ke Hospital TR ( tanjong rambutan le tuh)....Gila oun berkata,,"pelik sangat ke nama aku nih?"

Moralnya : Apabila kita sudah menjadi ibu bapa berilah nama yang baik kepada anak2 kerana nama merupakan suatu doa kepada mereka. Lagi satu apabila nama kita nih pelik kan dah menyusahkan orang, tengok pegawai polis tuh, dah kena hantar hospital tanjng rambutan sebab nama yang unik dan pelik,,,huhu

May 16, 2008

15.~Tak pe la~



Dua hari lepas, masa baru balik dari kelas, mak pn tegur

"tak tengok ke surat baru sampai tuh?"

"surat apa?"

"surat Uitm la"

laaaa,, dh tolak tawaran baru nak sampai surat,,bgtau dalam internet surat mula dipos start 5 mei tp hri nih 14 mei baru nak sampai,,Tak pa la lg pn baru ja tolak tawaran dua hari lepas,,

Hurhh,,first2 nak tolak tawaran uitm tuh rasa kena pikir banyak kali jgk sebab kalau dah tolak tawaran tuh bermakna nama akan digugurkan serta merta, maknanya no second chance la, tak mcm tolak tawaran JPA, just tulis "Jawapan anda telah disimpan dalam pengkalan data kami,terima kasih" lgpn dh tolak tawaran JPA, tawarn nih pn tolak la jawabnya sbb dh mmg niat awal tuh nak sambung amik STAM. Jadi rasa okay la lps tolak tawarn tuh..

First rasa mcm btul ke ni hah?? Ye la sebab solat istikharah pn tak ckp tiga malam sbb JPA nak jawapan awal sgt, jadi tak cukup syarat la tuh, tk tau la samada petunjuk Allah tuh ada ke tidak??

Tapi nak cita dkt sini, lepas tolak je tawaran JPA tuh dgn Uitm,,ada la pengalaman skit,,cita dia mcm nih....

"ptg tuh lps bka laman web JPA dn tolak tawaran tuh, keluar skjp pg beli nasi lemak,,lapar la,,dalam perjalanan tuh sampai la dekat gerai tuh, ade sorg pompuan tgh beli nasi, jadi kita sebagai pelanggan kedua pn tunggu la,,tapi lepas tuh ada sorg mamat nih (mgkn sebaya je umur) menyusul, dia pn bungkus gak, tak pe la, tapi yg nk jd ceritanya tuan kedai tuh, ada ke patut dia mntk order mamat slps sy,,ADUHH nih yg hot nih,,"aku dtg dulu dia mntk order orang lain plak"
ARGHH,, sound terus la lps tuh,,"pak cik nasi bungkus tiga" pak cik tu pun bungkus la nasi sy dlu. "Nasib baik bungkus nasi aku dulu" hehe,, tidak nih mengamuk satgi kot,, haha

lps tuh masa nak balik,,elok nak belok masuk dalam taman dekat rumah sy je ada la pasangan couple nih, aduhhh,, mmg sakit mata tengok, ada ke patut dok bergaduh mcm nak dgn budak2 siap tarik2 tangan lagi, bergaduh dh la tepi jalan, hishhh, "korang nih tak malu ke?? orang lalu lalang dok tengok,, remaja zaman sekarang,,

Next, balik ja rumah terfikir la plak sejenak, "mgkn ada hikmah aku tolak tawaran tuh"(haha mcm org bermadah la plak) mgkn aku nih Allh pilih suruh smbg ja bidang agama supaya boleh perbetulkan masalah yang berlaku dalam masyarakat zaman sekarang nih,,Firstly, mkat skrg nih tak adil dalam buat kerja mcm tuan nasi lemak tuh,, secondly, remaja zaman sekarang dah hilang rasa malu sampai nak bergaduh sebab nak putus hubungan cinta pun bergaduh tepi jalan sedangkan orang lalu lalang dok tengok slumber je,,

Mungkin nih rasanya petunjuk yang Allah nak tunjuk walaupun tak ditunjukkan dalam mimpi yang selalu kita rasa kalau petunjuk mesti dalam mimpi ( rasanya la sebab just pikir mungkin nih yang Allah nak tunjuk)

Kesimpulannya sesiapa pun yang nak belajar, belajar betul2 dan niat keranaNya,, set dalam diri apabila dah habis nanti nak perbetulkan diri dan masyarakat zaman sekarang nih..Tak semestinya sesapa yang tak sambung dalam bidang agama tu tak bagus, yang penting belaja2 sebaik mungkin dan lakukan yang terbaik untuk Agama...

Sekadar lontaran pengalaman agar dapat dijadikan perkongsian dalam dunia siber nih,,

p/s: nih la kelebihan tulis blog, apa je yg nmpk dlm kehidupan harian pun bleh ditulis dlm blog nih,,,haha

Salam,,

14.~ SeLaMaT HaRi GuRu~


Guruku
Kau penyuluh hidupku
Menerangi alam ini
Kau ku anggapkan
Sebagai ibubapaku

Chorus:
Wahai guruku
Kau ibarat sebatang lilin
Menerangi alam kegelapan
Kau sanggup membakar dirimu



Wahai guruku
Kau insan yang mulia
Mendidik dan membimbing daku
Kaulah insan yang kusanjungi

Guruku
Segala baktimu
Akan ku balas dengan kejayaanku
Akan ku buktikan kepadamu
Wahai guruku


Lagu dipetik dr kump Shoutul Amal,,,

Sempena hari guru nih elok rasanye sy tulis sesuatu dlm blog nig sbg penghargaan kpd guru2 yg telah banyak memberi ilmu dan mendidik agar semua anak muridnya menjadi insan yang sempurna akhlak dan sahsiahnya serta penampilan

Jadi di sini nk cerita guru2 di KISAS sbb baru je keluar,,bknnya dh lupakan guru di sek ren dan sek masa di form 1-3 tp yg nih yg latest dan kenangan pn byk di sini

Dari anak muridmu,,,,,,,,,,

1. Sek keb kg salang ( UPSR 02')

2. Sek men keb agama arau ( PMR 05')

3. Kisas ( SPM 07')

May 15, 2008

13.~Tagged punye hal~

hahah,,,I've been tagged by shymaa,,tag nih ape hah??as I know kena jawab soalan je la,,,sbb tgk member len pn asal kena tag je kena jawab soalan,,ok lah as my 1st time kena tag jawab je la,,lgpn bleh membanyakkan posting nih,,hak,,hak,,

lima hadiah,,,

1.Nak pergi umrah,,,Macam rancangan Jemputan umrah tuh,,

2.Kereta yang seronok dipandu,,Mula2 nak keta viva ja tapi nanti sama plak mcm org yang tag nih,,shymaa,,tapi pilih keta len la plak,,SUZUKI SWIFT

3.Kalau dah ada keta mesti nak moto plak,,haha(mamat nih dh bg betis nak paha plak),,Yang org minat skrg nih,,YAMAHA LC 135 cc

4.Benda nih bleh kata majoriti orang yang kena tag mesti nak jgk..laptop,,Yang prg selalu gila2 sgt skrg nih,,LAPTOP SONY VAIO dan satu lg hset NOKIA N95(ish,,byk btul mamat nih nk,,haha)

5.Next kalau Umrah bleh pg,,keta dah ada mesti la nak tangkap gambar,,kalau tengok tv mesti pernah tengok iklan tangkap gambar dalam air tuh,,OLYMPUS WATERPROOF,,,


sebab2 plak,,

  1. Nak qadha balik yang pergi masa darjah satu dulu,,masa tuh bukan tahu apa lagi,,tau main ja,,asal waktu maghrib dgn isyak ja mesti keluar jalan2 dkt kedai keliling masjidil haram,,jd nak pg mekah nak buat ibadah yang sempurna la
  2. Ada keta baru senang nak gerak skit,,Tak kena hujan,,senang skit nak p blaja..haha
  3. Nanti kalau nak save minyak,,naik la moto plak,,asyik2 keta ja,,naik moto senang skit nak mencelah kalau ada traffic jam,,especially waktu org keluar pejabat lbh kurang pkl 1 tgh dgn 5 ptg,,haha
  4. Ada laptop sng skit nk tulis blog nih,,lgpn laptop nih bkn barang kehendak tp dh jd barang keperluan,,byk perkara memerlukan komp tak kira la laptop ke PC ke,,dan tambahan drpd tuh kena ada internet connection jgk sbb nak byr cukai pn dh gna internet mcm e filling tuh...
  5. Yang nih senang skit nak tangkap gambar,,tak yah pinjam org pya lg,,lgpn waterproof nih lg best,,,dlm air pn bleh tgkp gmbr,,,

lima
impression that i admire,,

impression nih ape hah???kurang difahani soalan,,,tp tk pe,,kita tukar skit,,,5 impression to the ones that I will admire..(tiru akmal skit)
  1. minat belaja
  2. ikhlas buat kerja
  3. memahami
  4. senang dibuat berkawan
  5. nmpk cool dn relax je tp sebenarnya pandai
(btul ke nih apa yg ditulis nih??btol je la,,huhu)

lima Inventions yg best

  1. Tv sbb dlu tv hitam putih ja tp skrg nig mcm colour2 ada,,dh tuh siap ada mcm2 channel lg,,mcm iklan astro tuh,,”mcm2 ada”
  2. Kapal terbang sbb kalau dulu orang nak pg makah atau mana2 tpt yg jauh msti kena guna kapal laut,,wuuu,,lama tu perjalanan,ada sampai berpulu-puluh hari,,kalau dalam perjalanan tuh ada yang meninggal,,mknanya jd rezeki jaws la,,tp skrg nih nk p mna2 tpt yg jauh pnbleh trbg ja,,nk p tpt dkt pn trbg mcm KL nk AS,,45 min smpai,,duduk pn tk panas seat lg dh kena turun
  3. Teleskop,,benda yang simple tp bleh tgk benda yg jauh,,bleh kita fikir ke ada alat yg bleh bantu kita punya daya penglihatan yg terbatas nih???
  4. Personal Digital Assistance(PDA),,benda yg hanya bleh disimpan dlm poket tp bleh menyimpan maklumat sebuah komp,,wuyooo,,canggih th,,kalau nk pg meeting bwa PDA pn dh ckp
  5. Ala klu idea yg last skali nih msti susah,,hmmm,,yes,,,kereta mesra alam,,tu yg best,,tk perlu gna minyak save budget,tp yg penting dia tak mengeluarkan asap yg kotor ke udara

p/s: sy lebih suka benda yang kecil tp byk fungsi

Lima
most hated thing
  1. Kalau kena menunggu,,Penantian suatu penyeksaan,,
  2. Kalau naik kenderaan ambik masa yg panjang dn tk bleh nk buat pa pn.Cthnya naik ketapi,,wuu,,mmg letih dan tension,,ada la skali tuh nk try naik ketapi nk balik dr KISAS mai perlis nih (nk amik pengalaman)mmg tension,,lbh kurang 10 jam dok dlm tuh,,bertolak 8 mlm smpai pkl 10 pg esok…pengalaman
  3. Dipermainkan contohnya ada org kata ada someone nk jumpa sedangkan org yg disuruh jumpa tuh tk tau mna2 pn,,ceh,,aku DIPERMAINKAN….
  4. Diarah buat mcm2…aduh nih yg paling tk suka nih tp kalau yg suruh tuh parents,cikgu,org yg lebih tua bleh consider lg sbb mmg wajib tolong pn tp kalau yg mengarah tuh dia kena buat gak tp mengarah org ja.Silap2 kasut lekat di mulut nnt,,haha
  5. Orang kacau waktu tidor..haha..nih mcm akmal ja nih,,mmg pn,,sapa suka kena kaco waktu tidur,,lbh2 lg waktu sedap tidor mcm waktu hujan ke…haha
Finally settle gk tagged nih...Fuhh..mmg berpeluh den pikior (loghat perak) benda nih
Pasni ada who will be the next victim???....hahah

  • Fikri Nazari bakal pengarah toksiak masjid seluruh msia ( just kiddin lorr)
  • Hanifi bakal engineer
  • Hanif md nor bakal protaz

12.Salahudin al ayyubi

Peringatan sempena Hari Nakba(malapetaka)



Siapakah sebenarnya Salahuddin?

Beliau adalah Salahuddin Yusuf bin Najmuddin Ayyub, lahir pada 532 Hijrah/1138 Masihi di Tikrit, Iraq daripada rumpun bangsa Kurdis, meninggal pada tahun 589 Hijrah/1193 Masihi di Damsyik.

Pengasas Daulah Ayyubiah dan bergelar Sultan Salahuddin, seorang pahlwan Islam yang paling gagah berani dalam Perang Salib dan berhasil merebut kembali Baitulmaqdis daripada tangan tentera Salib Kristian.

Persoalannya, mengapakah suatu ketika dahulu 'Salahuddin Al-Ayubi' bersama tentera Islam bermati-matian mempertahankan Baitulmaqdis ketika diserang oleh tentera Salibiah Eropah sedangkan beliau sendiri bukan rakyat Arab Palestin, beliau adalah daripada keturunan Kurdis, satu bangsa yang mendiami utara Iraq yang bersempadan dengan Turki.

Beliau berjaya menumpaskan serangan tersebut, malah berjaya menghalau saki baki tentera Kristian itu daripada bumi Palestin.

Apakah yang mendorong beliau bertindak demikian, dan tidak menyerahkan urusan mempertahan kota Baitulmaqdis itu kepada rakyat Palestin untuk mempertahankan tanah air mereka sendiri?

Sebaliknya Salahuddin ketika pada penghujung hayatnya telah berpesan supaya segala pakaian penuh berdebu yang digunakan semasa berperang, agar dimasukkan di dalam liang kubur dan ditanam bersama jenazahnya dengan tujuan supaya menjadi saksi bahawa beliau telah menghabis segala tenaga dan fikiran untuk mengetuai tentera Islam bagi mempertahankan Baitulmaqdis daripada serangan tentera Kristian Eropah.

Sesungguhnya yang mendorong Salahuddin bertindak demikian adalah kerana kesedaran yang tinggi untuk mempertahan kota suci iaitu kota yang telah menemukan Nabi Muhammad s.a.w. dengan para anbiya' yang lain, khususnya dalam peristiwa Israk Mikraj.


Sebagai seorang Islam beliau berkeyakinan bahawa apabila bumi suci Baitulmaqdis itu diganggu oleh golongan kuffar, adalah menjadi kewajipan kepadanya dan juga umat Islam seluruhnya bangun untuk mempertahankan atau membebaskan bumi tersebut dari cengkaman musuh Allah SWT itu, tidak kira sama ada mereka orang Palestin ataupun bukan.

Empat puluh tahun selepas peristiwa itu, Lord Olenby yang mengetuai pasukan Salibiah berjaya memasuki semula kota Baitulmaqdis, dia pergi ke kubur Salahuddin dan menginjakkan kakinya ke atas kubur Salahuddin sambil berkata: "Sekarang aku datang semula ke sini."

Alangkah baculnya ketua tentera Salibiah itu, dia hanya berani berdepan dengan Salahuddin yang telah mati, dengan mesej bahawa pihak Salibiah sentiasa menyimpan dendam terhadap Islam.

Bagi Salahuddin, beliau telah melaksanakan tanggungjawabnya mempertahankan kota suci terletaknya Masjid al-Aqsa yang mulia, tempat Nabi Muhammad s.a.w. mendirikan solat dua rakaat dalam peristiwa Israk dan Mikraj.

May 13, 2008

11.~The road are taken~


Hurgh!!!Finally dah habis pun bebanan aku selama dua hari memikirkan aku punya mase depan,,,Memang perit gak memikirkan bende nih,,

(Relax skit rase)

Mulanya aku tanye pendapat parents aku dan diorang beri komen diorang yang tersendiri,,pastu tanye pendapat kawan2 dlam blog nih dan pelbagai cadangan aku terima,,I really appreciate all that,,,Pastu tanye plak pendapat orang2 yang pernah mengalami dilema yang aku alami nih dan diorang pun memberi komen yang tersendiri,,,,dan taj lupe juge solat istikharah,,tp tak cukup syarat dia la sbb sebaik-baiknya buat 3 malam tapi dah JPA nak jawapan awal sangat,,tak pe la mungkin ade hikmah di sebalik ape yang terjadi nih,,,(hanya DIA yang mengetahui)

Jadi aku kumpul sume tuh dan konklusikannya kepada satu je,,,Hmmm,,want to know what???I dah decide tak pergi je tawaran JPA tuh dan further my study in STAM and hopefully will get all MUMTAZ,,amin,,InsyaAllah,,,(God bless me)

Now my target is to study hard,,concentrate on my STAM and hope can FLY juga,,haha,,Fly to middle east la tuh(hopefully MESIR la),,bleh jumpe kawan2 yang nak buat medic di sane,,Selalunya klu student Malaysia buat medic ade 6 universiti je,,klu tak silap ALEXANDRIA,,AIN SHAMS,,DI KAHERAH,,,,yg len tu tak igt,,tapi aku tak bleh jumpe kawan2 yang smbg di AUSTRALIA,,GERMAN(shairani la nih),,dan byk lagi tp tak pa nnt klu dah besar nanti bleh jumpe gak kan??

(apsal kapal terbang dok tengah2 jalan??)

Memang pada mulanya aku seakan-akan nak terima ja tawaran tuh sebabnye??haha,,aku pikir nanti bleh jumpe balik kawan2 especially KISAS la sebab banyak sangat yang dapat,,haha,,laginya bleh prgi merase negara angin negara BARAT plak,,tp aku fikir balik mungkin dan target awal aku memang nak sambung di Middle east jadi pengaruh middle east tuh lebih kuat berbanding tawaran JPA tuh,,,

Mungkin pasni ade yang merasakan aku dah melepaskan peluang besar dan mungkin juga berkata

"eh man nih dah fikir habis2 ka??"dan mungkin berkata "ishh dia nih pelik betul la,,rezeki dah depan mata pun tolak lagi??"

tapi takpe mungkin nih la my best decision for this time.....

and to all my frenz,,yang banyak memberi pandangan dan nasihat,,thanks a lot,,hanya tuhan yang mampu balas segala jasa you all (wah,,jiwang jugak aku nih,,huhu,,just kiddin)


And to all my frenz keep up your study,,,Gud luck,,

p/s : tulis kali nih banyak sangat gelak,,nk hilang tension skit,,haha

SALAM...........

May 12, 2008

10. ~ Future is in our hands~


(gmbr di atas tk de kene mengena pn dgn tajuk nih,,)

Hmmm,,,sebab ape aku buka tulis tajuk tuh???Mesti korang pelik kan???Ntah pelik ke tak aku pun tak tau..mcm kata2 celcom je..haha...Sebenarnya aku tulis tuh berdasarkan ape yang berlaku sekarang nih,,Tau tak ape yang berlaku tuh???Sape2 yang dapat tawaran scholar JPA mesti tau punye,,,nanti mase cek dalam laman web jpa,,apebila korang dah terpilih untuk dapat scholar tuh mesti dia akan tulis

TERIMA TAWARAN TIDAK TERIMA TAWARAN


Pastu korang kena klik je same ade nak terima atau tak terima....Wah!!!memang canggih
sekarang nih sampai nak tentukan mase depan dah dihujung jari..ish,,ish,,bukan takat maklumat je sampai mase depan pun dah hujung jari...Tapi tu la yang membelenggu aku sekarang nih

Terima ke tak,,terima ke tak,,terima ke tak,,

tengok makhluk tu(aku bukan cm tu la cume mungkin keadaan aku mcm tu la skrg nih)
makan tak kenyang,,tidur tak basah,,,mandi tak lena,,,,(cehhhh!!!macam org bercinta plak)tp ntah la...pening pikir



patutla dulu mase senior aku pernah cakap:

"kalau ade sape2 yang nak sambung STAM better tak yah isi la borang JPA tuh,,klu nak isi gak sekadar nak cari penglaman temuduge bleh tp IMAN kene kuat la" pastu ade org tnye "sbb ape plak???"
dia pn jawab
"ala asal klu korang mintak datang dari kisas konform dapat punye"
pastu ade plak yg melawak
"ye ke???"
dia jawab
"konform,,nk rase try la isi tengok sebab member dia pernah mengalami,,last skali,,tak amik STAM smbg engineer di UK"

bkn nk hina member dia tuh,,lgpn mmg dah parent dia pun suruh pg UK,,pg je la,,tak pe

tp tu la hakikat klu dah isi borang JPA dn dapat tawaran,,salah sorg yang nk try isi tu,, aku lah,,haha(gelak plak mamat nih,,td sedih)..sob..sob...

klu tanye member2 mesti diorang kata:

"ko dah fikir habis2 ke nih nak amik STAM,,baik pg je JPA tuh,,sume ahli bilik kita dapat,,tp hg pikir dlu la"

ade yang kata cm nih:

"fik(gelaran sek rendah dlu),,hang nk pg ke JPA??baik hang fkr btol2,,chances nih bkn selalu dapat,,sbb nnt klu hg pg mesir balik blum tentu ade keje lagi..."

huh!!!mcm dlm posting ke2 (further study bidang agame) aku yg dulu..tak tulis balik pn tak pe kan??

Hmm,,,my choice just dua,,sme ade nk smbg je STAM yg mmg dok blaja nih dan insyaAllah bulan 10 nnt exam ataupun terima tawaran JPA dan smbg bidang akauntan??

whether middle east or west(negara barat le tuh)



(aku teke je smbg dkt australia sbb mase tebiu mntk dkt sini)


Salam

p/s:klu kita klik setuju apa yang seterusnya??klu tak setuju??

9.~Wah,sape nk fly???~


Wah!!! Hari ni sume result bdk2 KISAS yg dpt scholar JPA secara rasminya telah diketahui..Mesti best diorang tak kira la mak ke ayah ke datuk ke ke nenek ke conform best dgn berita nih.Mau taknye bleh pg oversea dgn dapat tajaan biasiswa.Maknanya tak perlu keluarkan duit pun,,dah tu nanti kalau dah balik InsyaAllah keje mesti GEMPAK punye.Ada yang jadi doktor,ade yang jadi akauntan,ade yang jadi architect,ade yang jadi engineer,,wahh keje2 besar sume...

Dah tu nanti dah pergi sane plak pergi dengan geng2 satu sekolah.Tengok2 nanti satu flight ke medic timur tengah sumenye budak KISAS,,pramugari dgn pramugara mesti tension sebab bising sangat.Mau taknye buat macam kapal terbang sendiri....hahah(apa la aku melalut nih???)



Tak lupa jugak dalam ramai2 yang dapat tuh,of course sume member aku tapi tak sangke sume ahli bilik aku dapat,,alhamdulillah mmg dah rezeki,,


aiman ayoup,aku,adib,shai,asyraf

sume dalam gambar nih dapat,,geng bilik yang dapat


KEJURUTERAAN JERMAN

MUHAMMAD SHAIRANI BIN RAMLI
(tak sangka la plak dia nih nak p jerman,,nanti kim salam dekat michael ballack tau ,,kata pablo aiman kim salam...haha)

yag adib dengan aiman ayoup tuh suma dah tau dan sorg lagi asyraf mohamad

FARMASI
AHMAD ASYRAF BIN MOHD

dan aku pun alhamdulillah dapat gak,,,sume orang mesti pergi punye,,wuiii,,dpt scholar msti pergi tapi tu la aku pun tak tau nak pergi ke tak???

aduhhh...nih yang dilema dilema nih...to be continued...

8.~ Bulan May~


Bulan Mei nih penuh dengan tarikh2 yang bermakna.Macam2 peristiwa ada dalam bulan Mei.Ni aku senaraikan.

  1. Tarikh lahir mak aku bulan Mei
  2. Keputusan MARA dan JPA keluar
  3. Keputeraan Raja Perlis (Daulat Tuanku)
  4. Budak2 daftar Matrik dgn UPU ( UPNM dftr 9 Mei hari tuh)
  5. Hari guru pun bulan Mei
  6. Peristiwa 'yang tu pun' jd bulan May ( 13 mei 1969 la tuh,,malas nk tulis)
  7. Sampai tajuk poem pun guna bulan Mei "The darling buds of May"Apsal tak guna je bulan March bulan aku lahir...haha..(perasan)
Banyak ke??Banyak le tuh lebih daripada satu...Tapi sebab apa hah??Ntah mungkin sebab pertengahan bulan kot......

tapi yang penting sekali tarikh lahir mak aku.Hari nih tarikh mak aku dilahirkan.Yang ke berapa???Tak bleh bgtau le,secret..huhu..Jadi memandangkan dunia dah canggih dan sebagai tanda penghargaan tulis je dalam blog nih,,,,

"Selamat Hari Lahir Ummi,semoga panjang umur dan murah rezeki(ayat skema je mcm org selalu guna)..haha..dan lagi semoga diberi kekuatan untuk meneruskan kerja2 seharian dan diberkati hidup oleh Allah (wah2 mcm nk bodek je nih tapi aku harap ikhlas kerana Allah....)
Amin..

Anakmu.............

p/s : gambar yang atas tuh ade kene dgn may ke??haha..darling buds of may la tuh

7.Matrikulasi


(No tel yang di atas banner tuh tiada kena mengena dengan matrik.Jangan tel plak nanti...haha)

Hari nih 12 Mei semua pelajar lepasan SPM seluruh Malaysia pun akan mendaftarkan diri sebagai pelajar Matrikulasi di seluruh Malaysia.Sama la jugak macam aku tapi aku tolak je tawaran masuk matrik nih.Tawaran yang disediakan ialah perakaunan selama setahun dan sains ada yang setahun dan ada yang dua tahun.Aku pulak ditawarkan untuk perakaunan selama setahun,,tapi tak pergi jugak.Member2 ramai yang nak pergi matrik compare to Upu.Aku pun tak tahu nape sedangkan in my opinion I would choose I would choose upu je compare to matrik.Nak tahu sebabnya???

Kalau kita dah masuk upu amik diploma,sijil kita nanti dah konform laku punya kalau nak minta kerja nanti berbanding sijil matrik mana boleh minta kerja lagi.Lagi satu kalau dah masuk matrik kena struggle btol2 la kan nak dapat pointer yang boleh melayakkan masuk U (tapi kalau amik diploma pun kena belajar sungguh gak,mana ada perkara yang mudah dalam dunia nih..haha)

Dulu orang selalu cakap,kalau masuk matrik maknanya dah sebelah kaki masuk U.Mugkin boleh diterima lagi kata2 tuh tapi dengan syarat Belajar betul2.Memang hangat la tajuk nih diperbincangkan dalam group bdk2 kisas samada nak pegi matrik ke nk pg U,, siap ada tajuk "Matrik vs Upu"..haha..mcm2 la bdk2 kisas nih

Tapi apepn to sape2 yang sambung di matrik tu kita hormat dia punya keputusan dan gud luck in your study,especially to all my bez frenz syafiq rahman yang dpt matrik changlun (dekat ja nnti aku pi la tengok hang selalu...haha)


May 11, 2008

6.Happy Mothers Day

Just now I remember today 11 Mei every year people will celebrate Mothers Day ataupun Hari Ibu.Oleh sebab mata pun tak mengantuk lagi dan nak memperbanyakkan posting dalam blog nih,so I got idea to create something that can show my love to my mother.Lagipun before this bukan pernah buat pun macam nih sebab tak de blog lagi.So dah dapat oppurtunity nih buat je la.

Hmmm,,but what I want to write hah??Alhamdulillah I just remember nasyid that I used to hear when I was in form 3..Do you want to know what??Here it is...alah yang Sami Yusuf slalunyanyi tuh...Furthermore this nasyid also based on hadis by Rasulullullah s.a.w

As we know aljannatu tahta aqdamil ummahat(syurga terletak bawah kaki ibu)
Jadi conlusionnya ingatlah ibu selalu...

Who should I give my love to?
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father
Cause who used to hold you
And clean you and clothes you
Who used to feed you?
And always be with you
When you were sick
Stay up all night
Holding you tight
That?s right no other
My mother

Who should I take good care of?
Giving all my love
Who should I think most of?
After Allah
And Rasulullah
Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father
Cause who used to hear you
Before you could talk
Who used to hold you?
Before you could walk
And when you fell who picked you up
Clean your cut
No one but your mother
My mother

Who should I say why close to?
Listen most to
Never say no to
After Allah
And Rasulullah
Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father
Cause who used to hug you
And buy you new clothes
Calm your head
And blow your nose
And when you cry
Who wiped your tears?
Knows your fears
Who really cares?
My mother

Say Alhamdulillah
Thank you Allah
Thank you Allah
For my mother.

p/s : esok 12 mei, my mom birthday plak.Aik mcm dah pakat plak nak jadi tarikh dekat2..haha

SALAM

May 10, 2008

5.Zikir pengubat jiwa


"Jangan meninggalkan zikir, kerana engkau belum selalu ingat kepad Allah di waktu berzikir, sebab kelalaianmu terhadap Allah ketika tidak berzikir lebih berbahaya daripada kelalaianmu terhadap Allah ketika kamu berzikir"
Zikir adalah satu-satunya jalan yang terdekat menuju kepada Allah, bahkan yang sangat mudah & ringan.
Firman Allah : Berzikirlah kamu kepadaKu nescaya Aku berzikir kepadamu. (al-Baqarah 152)
Dalam hadith qudsy, Allah berfirman : "Aku selalu mengikuti sangkaan hambaKu terhadap diriKu dan Aku selalu menyertainya ketika ia berzikir kepadaKu".
Jika berzikir di dlm hati peribadinya (sendirian). Aku pun brzikir pdnya dlm diriKu dan jika berzikir padaKu di depan umum, Akupun brzikir padanya di muka umum yg lebih baik dari golongannya, dan bila ia mendekat padaku sejengkal Aku mendekat padanya sehasta, dan bila ia mendekat padaku sehasta, aku mendekat padanya sedepa, dan bila ia datang padaku berjalan, Aku datang kpdnya berjalan cepat (brlari).
Firman Allah : "Hai sekalian orang yang beriman, Berzikirlah kamu kepada Allah sebanyak-banyaknya zikir. Dan bertasbihlah (mengagumkan) Allah pada pagi dan petang".
Abdullah bin Abbbas r.a berkata : Tiada suatu kewajipan yang diwajibkan oleh Allah pada hambaNya melainkan batas2nya, kemudian bagi org2 yang uzur dimaafkan bila tidak dapat melakukannya, kecuali zikir maka tidak ada batas, dan tidak ada uzur yang dapat diterima untuk tidak berzikir, kecuali jika berubah akal (gila).