May 12, 2008

10. ~ Future is in our hands~


(gmbr di atas tk de kene mengena pn dgn tajuk nih,,)

Hmmm,,,sebab ape aku buka tulis tajuk tuh???Mesti korang pelik kan???Ntah pelik ke tak aku pun tak tau..mcm kata2 celcom je..haha...Sebenarnya aku tulis tuh berdasarkan ape yang berlaku sekarang nih,,Tau tak ape yang berlaku tuh???Sape2 yang dapat tawaran scholar JPA mesti tau punye,,,nanti mase cek dalam laman web jpa,,apebila korang dah terpilih untuk dapat scholar tuh mesti dia akan tulis

TERIMA TAWARAN TIDAK TERIMA TAWARAN


Pastu korang kena klik je same ade nak terima atau tak terima....Wah!!!memang canggih
sekarang nih sampai nak tentukan mase depan dah dihujung jari..ish,,ish,,bukan takat maklumat je sampai mase depan pun dah hujung jari...Tapi tu la yang membelenggu aku sekarang nih

Terima ke tak,,terima ke tak,,terima ke tak,,

tengok makhluk tu(aku bukan cm tu la cume mungkin keadaan aku mcm tu la skrg nih)
makan tak kenyang,,tidur tak basah,,,mandi tak lena,,,,(cehhhh!!!macam org bercinta plak)tp ntah la...pening pikir



patutla dulu mase senior aku pernah cakap:

"kalau ade sape2 yang nak sambung STAM better tak yah isi la borang JPA tuh,,klu nak isi gak sekadar nak cari penglaman temuduge bleh tp IMAN kene kuat la" pastu ade org tnye "sbb ape plak???"
dia pn jawab
"ala asal klu korang mintak datang dari kisas konform dapat punye"
pastu ade plak yg melawak
"ye ke???"
dia jawab
"konform,,nk rase try la isi tengok sebab member dia pernah mengalami,,last skali,,tak amik STAM smbg engineer di UK"

bkn nk hina member dia tuh,,lgpn mmg dah parent dia pun suruh pg UK,,pg je la,,tak pe

tp tu la hakikat klu dah isi borang JPA dn dapat tawaran,,salah sorg yang nk try isi tu,, aku lah,,haha(gelak plak mamat nih,,td sedih)..sob..sob...

klu tanye member2 mesti diorang kata:

"ko dah fikir habis2 ke nih nak amik STAM,,baik pg je JPA tuh,,sume ahli bilik kita dapat,,tp hg pikir dlu la"

ade yang kata cm nih:

"fik(gelaran sek rendah dlu),,hang nk pg ke JPA??baik hang fkr btol2,,chances nih bkn selalu dapat,,sbb nnt klu hg pg mesir balik blum tentu ade keje lagi..."

huh!!!mcm dlm posting ke2 (further study bidang agame) aku yg dulu..tak tulis balik pn tak pe kan??

Hmm,,,my choice just dua,,sme ade nk smbg je STAM yg mmg dok blaja nih dan insyaAllah bulan 10 nnt exam ataupun terima tawaran JPA dan smbg bidang akauntan??

whether middle east or west(negara barat le tuh)



(aku teke je smbg dkt australia sbb mase tebiu mntk dkt sini)


Salam

p/s:klu kita klik setuju apa yang seterusnya??klu tak setuju??

11 comments:

hanif_m_noor said...

kiranya ko mmg belum buat pilihan lg la yer?

akmal hayat said...

jom fly sme2~ ha3!!

ikut ko la...

tp JPA pun..bkn sng nk dpt..skali je dtg..

Ikut la yg mne better utk hg..

kalo pndpt ak rr..aku cdgkan mcm nie..

ang pi la JPA tu dlu..then dh abes blaja pe sume..ang sambong la utk bidang agma lakk..x salah haih...
buat la PhD kt mesir ke..

Juz pndpt aku rr..ak nmpk cm2 la nk jd seorg ProTaz..

Lg satu..in this global world, slalunye, orang tgk pangkat seseorg sblm nk dgr hujah2 dye..

Kalo orang tu pro, sng org nak terima pndpt..jd..dlm kita nk menyampaikan sesuatu pun, dakwah especially..ha! bnde ni pn penting gak..pendapat aku jela.. xtw la pendapat orang laen..masing2 ade pendapat tersendiri..

Sori ek..terkomen pnjg plakk..hu3...ape pun jgn lpe solat sunat istikharah dlu!

Wassalam..

-syaima~ said...

emm...tulaa kan dah pening!!
ak setuju dgn pendapat akmal sekarang ni ustaz saja dah out dated( mesti hanifmnoor marah ni)
maksud ak kene cari peluang jgk utk improve diri..
amek stam tak salah...mmg bermanfaat..
tapi kena fikir blk sejauh mana keupayaan hg utk bantu ummat di masa depan...
akauntan pon kita nak kena cari yg beriman...
klau tak hancur jgk masyarakat...
org skang nak tgk ustaz tu apa keupayaan dia dan sbg nya...
tapi kena tgk jgk ustaz zaharuddin tu boleh je jd pegawai bank>>>>penasihat syariah rhb group...
ikut cadangan akmal pon best..lagipon accountancy tak lama mcm medic...bleh lg nak futher bidang agama..
ikut familylaa+ ikut hati..

*ps-hg mmg minat ke account? klau tak bebetul baik jgn? serabut ja nnt.....

hanifi aizat said...

Buat apa hang nak amik STAM.Hang dah ada SKK.Maknaya ilmu bahsa arab dan agama dah mantap.Momentum untuk terus belajar ilmu agama ada.Kecuali hang nak mentarbiah junior kat sekolah lama ngan mengambil STAM .Aku setuju.

Aku rasa kat m'sia nih ada revolusi dalam sistem ekonomi negara.Mereka nak guna sistem ekonomi islam.Bank2 islam bercambah seperti cendawan selepas hujan.Jadi ,JPA nih terdesak cari orang macam hang untuk memenuhi kapasiti ini.Hang amik JPA.Lepas balik oversea sambung belajar bidang agama dalam ekonomi islam .Jadik macam ustaz zaharuddin .Jangan sampai bidang perakaunan ini dikuasai oleh orang yang x ada ilmu agama ataupun sekular.Hancur!!!.Riba' tukar nama jadik faedah .Aduih peninggg!!!!.
Nasihat aku fikir baik2.

AiMaN said...

to hanif:
aku dalam dilema la nih,,tu yg tye pendapat kawan2 nih,,

to akmal:
mmg jpa payah dpt,,tu yg aku fkr byk kali tuh,tp klu amik JPA dlu,,bleh jamin ke hendak blaja lg d mesir??
solat tu lagi dua malam nk cukup,,nnt la

to syaima:
hg bru ingatkan aku ust zaharudin,,nnt la aku nk cari dia pya latar belakang pend. dlu,,tntg mnt ke tak,,hmmm tu berbelah bagi la jugak sbb ak nih pun tukar aliran akaun dah lambat,,blaja pn takat nkexam je la,,ntah le

to hanifi:
ko ni mmg syadid jgk la,,huhu,,jgn marah plak,,mmg sure srh amik jpa,,
tp ko suruh ak fikir dulu,,nnt ak fikir dlu

p/s:tp tarikh tutup dia nak jawapan tu bila hah??bila nak kena pergi persediaan hah??klu korg jawab setuju dgn laman web jpa tuh ape jawapan seterusnya??URGENT,,

layyinulharir said...

i'm nOt dat eligible 2 giv suggstiOn la.. due2 bgus.. kalo stam leh tolong tgk2kn trbiyah kt kisas.. kalo jpa lak, bleh join profesional field..

so, istikharah la yep.. mke da best dcision..

AiMaN said...

to layyinulharir:
that's right but I hope that every product from kisas become experts in professional fields and in religious thing(hal-hal agama la tuh),,huhu
solat istikharah masih dibuat,,huhu

Nur Ain said...

hmm..i think STAM.y not amik stam?

mantapkan ilmu agama dengan lagi mendalam dan lebih2 mantap. it's not a waste

Yup. mungkin JPA peluang datang hanya sekali. tp sbnrnya dh post graduate or nk smbg master ke, still can go to oversea. there will be always opportunity if we try to get it.

hmm..stam pun bkn datang skx je ke?
Maybe my comment will be the only black. but somehow i think at one side, betui ka lps u da blaja professional course, da dpt ijazah oversea then nk smbung blaja agama? for sure u want to go back to malaysia and serve the nation for few years depends on the bon. somehow maybe the intention to further ur study in agama could be postpone.emm..i'm not questioning whether u able or not.
i just wondering la.

y not, u buat stam then smbung buat acc or something u want to do..or hv u think r u really interested to do accounts?
but somehow, i just remember one quote tht said, if u chase akhirat, dunia will chase u.

Kalau kita mengejar akhirat, dunia akan mengejar kita.

that is one thing.
is it our niat to further study to get pangkat as well?
or is it u take stam just to be ustaz?.
tujuan kita belajar untuk dapat keje? or sbb kita nak dpt kelulusan or ijazah.
adakah benar itu tujuan yg sebenar?

ape2 pun i think, if u feel STAM is the thing you want to do in your life rather than to secure JPA, then just go ahead. Abaikan orang nk ckp apa.
Mungkin pada mula kita telah tetapkan pilihan. Namun apabila ujian mendatang, kita berbelah bahagi. Pendirian yg dibuat seakan goyah. kita pun jadi keliru. mungkin juga ini menjadi satu ujian, adakah kita benar2 teguh dengan pendirian yg dulu? Atau mungkin pendirian berubah lantaran kita mengikut peredaran zaman..

Hmm..sekadar lontaran fikiran..
huhu..maybe my comment a bit long n will be contra from others but nevermind. i like to be 'abnormal' from others.

wallahu'alam.
Just my personal respond from diri yg jumud.

Nur Ain said...

tahniah kpd sape2 yg dpt g tawaran JPA...

just a simple consideration before any of you make the decision:

1. kalo ade kematian kat rumah, e.g. mak, or ayah (na'uzubillah), adakah korang sggp utk x dpt tgk mke mak / ayah sblm dikebumikan? (ada 2 kes dah yg ana tau, 1 jadi kat sepupu ana sendiri)

2. sggpkah korg bagi parents korg yg dah besarkn korang selama berbelas2 tahun selama setahun (at least) utk g belajar, biarkn diorg rindu kat korang? sggp ke wat cam2 kat parents?

3. sggp x tglkn culture Malaysia yg korg dah biase, utk hidup di klgn foreigners, dan menjamin keteguhan 'aqidah dan Islam yg korang ade?

4. adakah korg pegi luar negara semata-mata sebab nk g luar negara? adakah kerana ALLAH? ataupun sbb nafsu? ape tujuan korg nk study overseas? n knp?


dipetik from forum iluvislam. comment from imakubex

AiMaN KiSaH said...

to nur ain:

thanks for ur komment,,maybe a little bit different from others but it is good,,jd pandangan awak lebih kpd amik stam kn,,ok,,i'll think about it
and about what u take from iluvislam,,hmmmm,,bleh buka minda org tuh utk fikir lebih mendalam lg,,,

hanif_m_noor said...

to syaimaa':

wei, aku mmg marah ni...sblm ni aku xbkk, tu yg xprsn...xsangka lak ko sanggup tulis cmtu...peh, pedih gile hati aku...mcm nk mltop je...

xbaik la ko tls cmtu...pndpt peribadi pon, berpada-pada r...pada aku, org yg bljr agma(major)+ilmu lain(minor) lebih terjamin drpd yg bljr agm(minor)+ilmu lain(major)

p/s: nnti kalo ade kesempatan, aku cbe tulis ape yg aku x puas ati dlm blog aku...tp kalau dpt je...jgn lak ko tuntut kat aku bile xbuat...