May 10, 2008

4.Further study dalam bidang agama

Many people thougt that if someone further thier studies in bidang agama,especially in Syariah and Usuluddin or any other bidang that will study in middle east like Mesir, Jordan or any other coutries surely they will say "balik nnt ade keje ke?" or migt be they will comment "buat apa nk smbg bidang agama, baik jd doctor ke, engineer ke, architect ke baru le gaji banyak skit"

ish...ish...sampai macam ni sekali tanggapan orang kepada pelajar2 yg nk further studies dalam bidang agama nih.Adakah matlamat hidup kita hanya nak kerja besar-besar and then gaji banyak pastu pencen????Rasenye sape2 yang berfikir demikian cetek sekali la pemikiran dan matlamat hidupnya di muka bumi nih

Tapi pada hakikatnya rezeki semuanya terletak di tangan Tuhan yang Maha Kuasa yakni Allah S.W.T.Kita sebagai manusia hanya perlu merancang dan Allah yang sebaik-baik penentu.Apa yang kita boleh buat ialah tetapkan niat kita belajar hanya kerana Allah dan buat yang sebaik mungkin in our study.Kalau yang selalu balik tak de kerje cube tanye dia balik, " Dulu masa belajar dulu nit kerana apa?"hah....Most probably niat kerana kebendaan

Why I wrote this because one of my senior had face this challenges.He told me that just after he further his study by taking Sijil Tinggi Agama Malaysia(STAM),many of his uncles or aunties asked him"sambg bidang ape?"dia pn jawab le "nak amik STAM"diorang pun balas"ohh jadi ni nak pe mesir la nih??"dia dgn yakin jawab"InsyaAllah ade rezeki"But the reply was not so nice still with the same"balik nnt ade keje ke??baik smbg amik medic je"sbb memandangkan my senior tu pn dapat tawaran medic oversea..

My senior said to me"rase mcm nk bersyarah je kat pakcik tuh,alah klu pg mesir pun ingat lekeh sangat ke??"tapi nasib baik sempat cool down..Hahah..kitaorang pun gelak je la sebagai penghilang kemarahan tadi...

Jadi nk elak ape yg jd dkt my senior from happen to me baik bagitau je dpt tawaran hebat2..Asal orang tanye je nk sambung bidang mane cakap je "sambung accountant dkt Australia"Biar GEMPAK skit bunyinye....

Tapi tulah yang berlaku sekarang.Masyarakat lebih memandang kepada profesion yang hebat2 berbanding menjadi yang menjadi pensyarah dalam bidang agama.But this only happen to certain people and for those who undertstand that further studies in bidang agama pun worthful that's many of them...

Many people said that "kalau hang belajaq nk dunia belum tentu akhirat hang akan dapat tapi kalau hang belajaq nak akhirat dunia sudah pasti hang akan ddapat jugak"Ni selalunya petua orang utara kpd sy sbg penguat semangat..

I hope those who read my writing tidak merasakan bidang profesional nih tidak penting.Sebenarnya dua2 bidang penting: bidang agama dan bidang profesional.I also hope that nobody will think that I try to condemn those who want to continue thier study in profession like Medic or Engineer.Keep doing your job and try to reach your GOL as this will help you to bring back the UMMAH to the highest level

Jadi kesimpulannya belajarlah dua bidang sekali: bidang profesional dan bidang agama.Biar jadi Profesional Ustaz ataupn shot form dia Protaz..

SALAM

5 comments:

-syaima~ said...

hmmm..masalah ni mmg rumit nak wat camna stigma masyarakat mcm tu,
tapi blakang hari nnt bila dh takda golongan ulamak nak dirujuk nak slahkan siapa?
BTW sebnrnya lebih bagos klau lepasan kisas ni dalami bidang agama~
kalu tak nk harapkan sapa lg~~
DR selamatkan nyawa pesakit
engineer menjamin nyawa pesakit
guru membentuk jiwa pesakit
tapi Ulamak selamatkan jiwa pesakit
sumbangan dia sama jgk....

*sorry pnjg plk~

AiMaN said...

wui
respond yang bernas
tapi keadaan di kisas pun dh berubah
dlu kelas AV lebih banyak dari kelas sains tp skrg dh brubah
sbb tuh ustaz sheikh pn ade cakap "nnt kisas dh jadi sek sains plak"
harap lepasan kisas bleh jadi PROTAZ la

hanif_m_noor said...

to syaima:

kalau camtu, ko amikla stam...

to aiman:

ada 2 pkr,

1. aku xberapa suka istilah professional n agama tu (wlupn kdg2 aku gne gak)...mcmla glngn agama tu x profsnl...

2. protaz, aku ada menyimpan kerisauan t'hdp glngn ni...sbb ada dlm klngn diorang yg bg pndpt dlm agama scr salah...sbb diorang blaja xhabis@xbeguru, kdg2 bc buku je...

abg aku pernah komplen...aku xnk sebut siapa, dulu aku ltk link web diorang dlm blog aku, skrg aku dh buang...agk fames jgk la...abg aku kate, dia xfaham apa itu dalil dan istidlal(cmni kot bnyinye)...

AiMaN said...

to hanif:
btul gak ape ko ckp
mmg ade certain protaz nih yg belajar tak hbs tp blagak mcm byk ilmu
dan ade jgk yg blaja dlm bidg lain tp belagak expert dlm bidang lain cthye blaja bdg usuludin tp blagak mahir dlm syariah...
tu yg dok jd celaru dlm masyarakat tuh....

-syaima~ said...

to hanif_m_noor
mmg betul tp tak suma protaz mcm tu...
ade gak kwn my dad ni dia dr tapi lebih terrer hukum dr kebnykan org yg blaja syariah...
itu suma kerana dia minat dan dia cari jln utk blaja, mmg salutelaa
sbb medic pon dah susah+syariah lg
klau ade kinginan suma bleh..
take DR Jamnul Azhar for example~