July 19, 2009

98. Lately and recently

Posting kali ni pula lebih banyak kepada video dan gambar sahaja. Memandangkan sepanjang summer ni, kebanyakan kuliah bercuti tapi kelas kami yang diberi Kuliah Ulum Islamiah nama ada Kelas Intensif. Kelas mungkin akan berterusan sehingga pertengahan Ramadhan. Doa-doa agar kami terus semangat.

Lately...

1.Lawatan ke Zoo Giza. Benda yang best dekat zoo ni harga tiketnya yang memah murah. Segenih untuk tiket masuk dan Nus genih untuk harga peta. Binatang yang ada dalam zoo ni macam di Malaysia ja dan bolehlah datang ramai-ramai dengan kawan-kawan nak picnic.


2.Kebakaran di DMAK

Salah sebuah bilik di DMAK telah mengalami kebakaran yang disebabkan oleh litar pintas. Mujur pada waktu itu tuan punya bilik keluar dan tiada kemalangan jiwa yang berlaku.


3. Lawatan ke Aiport baru Kaherah

Lawatan sebenarnya menghantar seorang sahabat kami yang pulang ke Malaysia setelah mendapat kebenaran pengecualian dari doktor yang mengajar mengkuti kelas musim panas ini kerana ada urusan di Malaysia



4. Riadah bowling

Memandangkan cuti dulu masih berbaki beberapa hari, isi masa dengan main bowling. Walaupun tak pernah main tapi pengalaman main memang best walaupun tak strike




Recently


1. Alhamdulillah bilik yang selama ini kurang serinya telah berjaya diadakan sedikit pembaharuan. Bilik yang asalnya 4 katil dibuang satu dan nampak luas sedikit.


2. Summer class

Kelas Intensif pun dah bermula dan waktu masih macam biasa dari jam 9 pagi sampai 1 tengah hari. Doktor yang mengajarkan pun masih sama cuma subjek yang diajar ada peningkatan dari segi praktik apa yang belajar dalam dua sem yang lepas. Alhamdulilah kipas pun disediakan.


Bangunan kuliah sebenar dalam proses pembinaan dan disediakan penghawa dingin dan boleh digunkan pada tahun hadapan. Doa-doa agar siap pada tarikhnya.....Bila dah sampai summer teringat pula winter, macam mana waktu kelas dulu masing-masing pakai jaket tebal tapi sekarang semuanya T shirt nipis sahaja. Alam ciptaan Tuhan yang berubah musim. Pakat-pakat merasainya...






3. Bazar rumah anak negeri

Memandangkan cuti dah tiba, banyaklah rumah anak negeri yang menjalankan bazar untuk pendapatan rumah masing-masing. Banyak yang menganjurkan seperti Rumah Negeri Pahang, Wilayah Persekutuan , Terengganu dan yang terbaru negeri kesayangan kita negeri Kelantan. Selepas ini pula rumah Melaka. Pakat-pakat datang merasai makanan Malaysia


Aktiviti masa cuti memang banyak. Tambahan juga dengan majlis pengajian yang dianjurkan oleh Rumah Anak Negeri Kedah. Daurah selama 8 minggu yang disampaikan oleh pensyarah dan doktor Azhar buat pertama kalinya dibuat siaran langsung melalui Stesen TV milik Rumah Kedah Al Muttaqin. Program daurah ini bermanfaat untuk diikuti. Pakat-pakat tengok...

2 comments:

Dr. Syaimaa' Ahmad m.b.b.s said...

waa.. bnyak nya aktiviti~

selamat bersummer

AiMaN KiSaH said...

besa la dah cuti
rumah perlis ada buat jaulah p matruh
150 genih ja
tp thn ni tk p g
thn dpn kot lepas geram nak p jalan2
he3